Joomla Free Template by FatCow Hosting

 

kraj

Са Дурмитором и Маглићем чини моћан планински троугао испресијецан кањонима Таре, Драге, Ћехотине и Пиве. Уздиже се са површи Бобова и Слатине и од Дурмитора и Језера раздваја је кањон Таре. Љубишња има одлике јасно издвојене плаинске цјелине чија површина износи око 51км2. Чине је Мала Љубишња (1.991 метар) и Велика Љубишња са највећим врхом Дернечиштем – 2.238 метра. Поред Мале Љубишње и Дернечишта ту су још и Голи Вјетреник (1.870 метара), Воjновац (1.900м).

По једној од легенди, враћајући се са сватовима и снахом, којом је требало да ожени сина, Херцег-Стјепан на последњем конаку пред долазак у свој град Кукањ, на планини поред језера занесен несвакидашњом љепотом, обљуби снаху и тако Љубишња доби име.

Од Пљеваља до Љубишње, што је неких четердесетак километара може се доћи путем преко Граца и Шула, с друге стране преко Бобова а приступачно је и шумским путем преко Вишњице.

Љубишња је шумовита планина, умјерено стрмих планинских страна. Обрасла је јелом, смрчом и клеком поред којих расту букве разасуте по пропланцима и богатим пашњацима. За разлику од већине околних планина које су безводне, Љубишња обилује водом, пјесма помиње 77 врела на Љубишњи. Села са обје стране Љубишње довела су воду из богатих извора и врела са њених падина. Чувено је врело Војновац на надморској висини од скоро 1.900 метара. На сјеверној страни Љубишње највећи потоци су Мједеник, Рибник и Провалија са малим, оронулим воденицама које тај ионако величанствени пејзаж oживљавају и додатно оплемењују.

Ријека Драга извире испод Љубишње тј. више десетина извора и малих, брзих потока са јужних обронака Љубишње, обједињују се у мјесту које се зове Калудра. Драга се после десетак километара тока кроз величанствен кањон, испод села Засаде улива се у Тару. Код мјеста названог Тијесно кањон је широк свега десетак а висок преко 600 метара. Оно што Драгу посебно чини занимљивом је и чињеница да је она богатија водом у свом горњем току него при ушћу, што се објашњава кречњачким кањоном и безводним доњим током. Доњи дио кањона ријеке Драге улази у састав Националног парка Дурмитор.

krajЈош једна, природна атракција на Љубишњи је и прелијепа планинска зараван Коњско поље, дугачко кажу - добар сат хода. Са неколико љети још увијек активних катуна, стадима оваца, језером у средини, опкољена високим стољетним стаблима и изворима дјелује готово нестварно.