Joomla Free Template by FatCow Hosting

 

У граду овако бурне прошлости нема много сачуваних историјских споменика. Неки од њих су уништени у биткама за освајање Пљеваља, дио њих је страдао у два велика пожара, неки опет у бомбардовањима а неке је докусурио зуб времена и људска небрига.

Остаци илирских тумула разасути су на више мјеста у пљеваљском крају и они представљају једина свједочанства присуства Илира у нашим крајевима.

krajОкапина Медена стијена

Свакако најзначајнији досад пронађени остатак старог вијека је археолошки локалитет римског града “Муниципиум С”, 3 км југозападно од Пљеваља у селу Комини. На неколико хектара, испод танког слоја земље, леже контуре римског града са бедемима, монументалним грађевинама, градским улицама и некрополама. Детаљнија археолошка ископавања извршена су само на пронађене двије некрополе које су исцрпно проучене. Млађа тзв. некропола II је обимнија и богатија археолошким материјалом. Обје се могу датирати између II и IV вијека наше ере.

У некрополи II пронађени су предмети везани за римску религију, културу, економију као и мноштво предмета за свакодневну употребу. Сав покретни материјал са овог налазишта смјештен је у Завичајном музеју у Пљевљима.

Већ средњовјековних споменика има више и различитог су степена очуваности. Код села Козице, 20 км од Пљеваља, налазе се остаци града Козника који се у документима помиње у првој половини XV вијека и који је највјероватније био заштита оближњег рудника олова и цинка.

Десетак километара од Пљеваља, на брду Кукањ налазе се рушевине велике љетне резиденције знаменитог Херцег Стјепана Вукчића-Косаче, из прве половине XV вијека. Град Кукањ се више пута помиње у документима који се налазе у дубровачком архиву. Саграђен на брду изнад Ћехотине, Кукањ потпуно доминира околином. Чак и његове рушевине дјелују моћно, могуће је лоцирати куле, осматрачнице, бедеме који су окруживали град. Срушили су га Турци вјероватно после 1465.године када су по други пут поразили Херцег Стјепана и кад су Пљевља и пљеваљски крај пали под турску власт.

krajЗидине манастира Светог Архангела Михаила прије обнове